Македонија

Тренов: Каналите беа во добра кондиција

Тренов: Каналите беа во добра кондиција

Наврна количина колку што во моментов има на пример езерото Блажња, односно повеќе од тоа, езерото има 24 милиони кубици, а кај нас падна 25 милиони, сликовито појасни Ромео Тренов, директор на АД Стопанство на Република Македонија во „Отвореното студио“ на ТВ Нова зборувајќи за поплавите што се уште се во фокусот во македонската јавност.

-Досега имаме испумпано околу 3 милиони и 300 илјади метри кубни вода, тоа е три Липковски езера. Можете да видите колкава количина е испумпана, но и потаму ќе се пумпа. Дел од таа вода ќе заврши во почвата, нешто ќе испари, нешто ќе се слее во други канали, така што во моментов можеме дека кажеме дека поради тоа што каналите беа во добра кондиција спасен е долниот дел од Скопско Поле, односно Илинден, Петровец и Зелениково. Доколку каналите не беа во добра кондиција ќе се поплавеа сите куќи и во овие села, вели Тренов.