Македонија

Трета масовна средба во природа на лица со телесен инвалидитет

Трета масовна средба во природа на лица со телесен инвалидитет

Во Спортско рекреативнот центар на езерото Треска во Сарај, Националниот сојуз на лица со телесен инвалидитет на Македонија – Мобилност Македонија денеска ја организира третата масовна средба во природа на лица со телесен инвалидитет.

Присутни ќе бидат 350 до 400 лица со телесен инвалидитет од 17 градови во државата.

– Средбата се организира под мотото „Сплотени, достоинствени и силни“ со што сакаме да испратиме порака дека обединети и организирани имаме сила да се избориме за нашата позиција во општеството како еднакви со другите. Тоа го правиме достоинствено како наше право и обврска на општеството кон нас, велат организаторите.

Целта е и да се промовираат правата на лицата со телесен инвалидитет, како и нивната целосна интеграција во социјалниот, економскиот, културниот и политичкиот живот на заедницата.

МИА