Македонија

Трета жртва на грипот во Македонија

Трета жртва на грипот во Македонија

Седумдесет и четиригодишна жена од Скопје почина од грип (инфлуенца А) на Клиниката за инфективни болести и е трета жртва оваа сезона.

Лекарот Илир Демири од Инфективна  изјави дека пациентката била интензивно лекувана една недела на нивната клиника, откако бил потврден грип и масивна бронхопневмонија, а во последните 24 часа била на апарат за механичка вентилација.

Третманот со тамифлу бил неуспешен поради тешката здравствена состојба, дополнително компликувана од  други хронични болести – на белите дробови, хипертензија и бубрежна слабост.

Поради компликации од грип, на Одделот за интензивна нега на Инфективна има шест болни, од кои еден пациент е на механичка вентилација.

„Интензитетот на прегледи е ист, но по едно мало затишје во последнава недела има потешки случаи со компликации. Во моментов имаме околу 110 болни на Клиниката и поголем дел се болни од грип“, рече Демири.

Тој апелираше луѓето со симптоми на грип  да одат кај своите матични лекари кои имаат протоколи за лекување и знаат како треба да постапат во такви состојби. За тие со хронички болести, пак, препорача следната сезона да ја примат заштитната вакцина.