петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 64

Трговски дефицит од 1,9 милијарди долари за 10 месеци

Трговскиот дефицит, во период од јануари до октомври оваа година, достигна ниво од една милијарда 911 милиони и 998 илјади долари, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

pari123

Поврзани вести

Вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија, во овој период, изнесува три милијарди 475 милиони 799 илјади долари, а на увозот пет милијарди 387 милиони 787 илјади долари. Покриеноста на увозот со извоз изнесува 64,5 отсто.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, фероникелот, производите од железо и челик (валани производи), облеката и преработките од нафта. Во увозот најмногу се застапени нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), платината и легурите на платина, необработени или во прав, електричната енергија и рудите на никел и нивните концентрати.

Во периодот јануари-октомври оваа година, најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите-членки на ЕУ 28 со 72,5 отсто и земјите од Западен Балкан со 18,2 отсто, а во увозот на стоки најголемо учество имаат земјите-членки на ЕУ 28 со 62,2 отсто и Останати земји, на друго место неспомнати со 11,7 отсто.

Според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Македонија најмногу тргува со Германија, Грција, Србија, Велика Британија и Италија односно 49,8 отсто од вкупната надворешно-трговска размена се врши со овие пет земји.

Коментирај

* Нетпрес нема да објавува коментари кои содржат говор на омраза, кои дискриминираат по основ на родова, социјална, етничка припадност или сексуална определба, како и коментари кои повикуваат на етничко, верско, расно, национално или политичко насилство и нетолеранција.

Нема коментари.

Најчитани вести