четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 51

Тркалезна маса за културното наследство на Македонија

bul-map

Последни вести

Здружението „Аминта“ денеска ќе организира тркалезна маса на тема „Културното наследство и природно богатство на Република Македонија“, на која е најавено учество на стручни лица и професори од оваа област.

– Република Македонија е една од ретките земји на Балканот и во светот која изобилува со културно наследство. Тоа се повеќе е предмет на истражување од различен аспект на историјата, културата, политиката и други научни гранки. Но, за жал, во исто време е предмет и на континуирано уништување, зачестено исчезнување на артефакти, несоодветна грижа… Со оваа тркалезна маса сакаме да придонесеме културното наследство да добие статус на почитуван дел  од целокупната култура на Република Македонија, соопшти Здружението „Аминта“.

Најчитани вести