четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 53

Тројца од четворица жители на Романија ќе настрадаат во случај на силен земјотрес

Имено, 75 проценти од Романците би биле засегнати во случај на силен земјотрес, а опремата за спасувачките мисии е недоволна, дури во одредени места и целосно недостасува, пишува весникот „Гандул“.

zemjotres

Последни вести

Тројца од четворица жители на Романија ќе настрадаат во случај на силен земјотрес, објавија денеска романските весници, повикувајќи се на документите на Главниот инспекторат за вонредни состојби.

Имено, 75 проценти од Романците би биле засегнати во случај на силен земјотрес, а опремата за спасувачките мисии е недоволна, дури во одредени места и целосно недостасува, пишува весникот „Гандул“.

Овие податоци се вклучени во нацрт-проектот за развивање на инспекторатот во периодот од 2016 до 2025 година, кој е објавен на сајтот на романското Министерство за внатрешни работи и е во процес на општествено разгледување.

Во документите е наведен земјотресот на 4 март 1977 година, при кој загинаа 1.570 лица, 11.300 беа повредени, а 32.900 згради беа урнати или претрпеа огромни штети.

Најчитани вести