Свет

Тропска бура во Мексико однесе шест животи

Тропска бура во Мексико однесе шест животи

Тропската бура Труди ги однесе животите на шест лица, зафаќајќи го реонот на Гереро во јужниот дел на Мексико.

Поројни дождови предизвикаа лизгање на земјиштето, при што загинаа две деца и една жена.

Бурата доведе до евакуација на околу 2.000 луѓе од планинските области во државата Гереро. Шеснаесет села останаа изолирани, а причинета е материјална штета на главниот автопат кој води кон туристичкото место Акапулко.

Ураганот Ана во Тихиот Океан, мина во близина на Хаваите и предизвика силни дождови, но сепак го одмина архипелагот.

Сепак, останува во сила објавеното предупредување за опасност само за делови од северозападните ненаселени острови Кавај и Нихау.