Балкан

Турција ќе им даде државјанство на потомците на протераните Ерменци

Турција ќе им даде државјанство на потомците на протераните Ерменци

Анкара планира да им овозможи право за добивање турско државјанство на потомците на Ерменците протерани од Турција за време на Првата светска војна.

Идејата за доделување турски пасоши и лични карти на потомците на протераните или убиени Ерменци ја иницирало турското Министерство за надворешни работи уште во јануари годинава.