вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 36

Турција: Најголем дел од приведените воени офицери имаат потекло од Албанија

Меѓу главноосомничените за државниот удар е и пилотот Јусуф Курт, кој го урна рускиот авион во Сирија, а кој е по потекло од селото Букороц кај Призрен. Еден од организаторите на превратот е и генерал-потполковникот Метин Идил, кој е исто така со албанско потекло.

mkd-274396

Поврзани вести

Повеќето воени офицери кои учествувале во обидот за државен удар во Турција се со потекло од Албанија, пренесуваат албанските портали. Од вкупно 29 уапсени генерали и полковници дури 25 се со потекло од Албанија, меѓу кои и поранешниот командант на воздухопловните сили на Турција, генералот Акин Озтурк и командантот на Втората армија, генералот Адем Худути, кои по потекло се од Косово, пишува МКД.МК

Меѓу главноосомничените за државниот удар е и пилотот Јусуф Курт, кој го урна рускиот авион во Сирија, а кој е по потекло од селото Букороц кај Призрен. Еден од организаторите на превратот е и генерал-потполковникот Метин Идил, кој е исто така со албанско потекло.

Албанските портали наведуваат дека Худути пред преземањето на командата над турската Втора армија командувал со единици на границите со Русија и Грција, и дека бил на чело на турските сили во Авганистан. Худути е роден во Речан, во близина на Призрен, а неговото семејство се преселило во Турција кога имал пет години, додека Озтурк е по потекло од Косовска Митровица.

Најчитани вести