Балкан

Турција: Претседателот ќе ги потпише спорните закони за ограничување на интернетот и судството

Турција: Претседателот ќе ги потпише спорните закони за ограничување на интернетот и судството

Турскиот претседател Абдула Ѓул денеска најави дека ќе ги потпише двата контроверзни закони, што беа усвоени во Парламентот, пренесе „АФП“.

Ѓул истакна дека тој нема овластувањата врз Уставниот суд и може да стави вето само кај еминентни законски нарушувања.

Претседателот додал дека опозицијата веќе најавила дека ќе се обрати до Уставниот суд во врска со двата закона, за зголемување на контролата врз интернетот и организацијата на судскиот систем.