сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 37

Турците заинтересирани за организирани тури во Македонија

Туристичката понуда на Македонија деновиве беше промовирана пред 40.000 посетители на саемот за туризам во Измир, Турција. 

турците

Поврзани вести

Како што соопшти Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот која го организираше учеството, на саемот од 8 до 11 декември учествуваа преку 1.000 излагачи, а заинтересираноста за организирани тури во Македонија и Балканот беше огромна.

Претставници на Агенцијата остварија бројни состаноци со турски тур-оператори меѓу кои и Pronto Tour, Ecc tour, Fides travel, Enka Tatil, Ephesus travel, Italtur, Мika tur, Сakra tur, Travel to business (MICE agency), Ѕuveys tur,…

Штандот на Македонија на кој ко-егзибитори беа Балканс тајм, Бадем тур, Ибегалис и Буши респрт&спа, го посетија турскиот министер за култура и туризам, Наби Авци и градоначалникот на Измир, Азиз Коцаоглу.

Саем Измир

Според Агенцијата, турските туристи се главно повозрасни (40-65 години) и се заинтересирани за групно патување, додека помладите сакаат патувањето да им трае подолго и да го организираат по сопствена желба. Кога се во посета на Македонија и Балканот, Турците се заинтересирани за историја, култура и храна кои доаѓаат како резултат на блиската историја на овие две земји и желбата на Турците да ја истражат истата.

Поради фактот дека 2016 година е една од најслабите за Турција во поглед на туризмот со регистриран огромен пад во бројот на туристи, очекувањата на турските тур-оператори за 2017 година се насочени кон стабилизација, па и раст во бројот на туристи како и на интересот за патување.

Најчитани вести