вторник, 25 април 2017  |  Вести денес: 31

Туристичките центри полни со гости за Велигден

Зголемен е бројот на гости во македонските туристички центри за време на велигденските празници и продолжениот викенд.

13259121

Поврзани вести

Сметувачките капацитети во Дојран се целосно исполнети, Охрид и ривиерата бројат главно домашни и туристи од соседните држави, а во Берово се бара место повеќе.

Причина за зголемената посетеност е и совпаѓањето на празникот кај православните и католичките христијани.

На терасите во охридските кафулиња и рестораните е преполно и поради убавото време, а голема гужва, вообичаено, има и за паркирање на возилата. Иако нема конкретни податоци за бројот гости бидејќи не се сите хотелски капацитети отворени во ова време од годината, сепак оние што работат се со солидна посетеност, околу 80 проценти.

дојран

Капацитетите во Дојран, како што информира Туристичкото биро, се целосно пополнети, и приватните и комерцијалните. Проценката е дека има преку 10.000 туристи, повеќето домашни. Има туристи и од странство, помалку од Србија, а многу повеќе од Грција кои доаѓаат на еден ден. Градот е подготвен за приливот на гости, рестораните и кафулињата се погрижија да им организираат забави и журки на плажа во вечерните часови.

берово туристи

За велигденските празници полно е и Берово. Според туристичките работници, зафатени се сите сместувачки капацитети, а најбројни се гостите од Македонија и Бугарија. Резревациите за Велигден се направени уште пред еден месец. Туристичкиот пакет на Малешевијата е исполнет со многу традиција, домашна малешевска храна, прошетки, велосипедски и пешачки тури, посета на бачилото Клепало, но и на историски знаменитости.

Резервациите за туристичките центри се во тек и за првомајските празници.

Најчитани вести