Македонија

Ученици од Македонија на Меѓународна олимпијада за хемија во Баку

Ученици од Македонија на Меѓународна олимпијада за хемија во Баку
Ученици од Македонија на Меѓународна олимпијада за хемија во Баку

Ученици од Македонија под менторство на Марина Стефанова и Јане Богданов ќе учествува на 47. Меѓународна олимпијада за хемија што ќе се одржи во Баку, Азербејџан од 20 до 29 јули.

Олимпијадата ја организира Московскиот државен универзитет Ломоносов, а на неа ќе учествуваат околу 300 ученици од целиот свет.

Учеството на учениците Горјан Стојков, Зоран Гаврилов, Елена Стефанова и Филип Трајковски во Баку е поддржано од Државната видеолотарија на Република Македонија

Меѓународната олимпијада по хемија за прв пат се одржа во 1968 година во Прага. Македонија на олимпијадата учествува од пред две години. Во 2013 година, Филип Илиевски освои бронзен медал и награда за посебен успех.