Македонија

Учесниците на изборите ќе потпишат Кодекс за фер и демократски избори

Учесниците на изборите ќе потпишат Кодекс за фер и демократски избори
Во пресрет на утрешниот почеток на кампањата за предвремените избори за пратеници на 11 декември, коалициите и политичките партии денеска треба да потпишат Кодекс со кој ќе се обврзат за фер и демократски изборен процес.

Државната изборна комисија вчера ги повика претседателите на политичките партии кои ги предводат коалициите учесници на изборите, како и лидерите на партиите кои самостојно настапуваат со свое лично присуство и потпис да ја реафирмираат заложбата за фер и демократски избори.

На потпишувањето на Кодексот за фер и демократски избори поканети да присуствуваат се и претставници на дипломатскиот кор во земјата.

Кампањата за изборите на 11 декември започнува утре и ќе трае до 9 декември на полноќ. Ќе учествуваат 11 политички субјекти – пет коалиции и шест партии.

Под реден број еден на избирачкото ливче ќе биде Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, под редниот број два е Демократската партија на Албанците (ДПА), тројка е Демократската унија за интеграција (ДУИ), a редниот број четири го извлече Коалицијата предводена од СДСМ. Под број пет на избирачкото ливче ќе биде Коалицијата „За промени и правда-Трет Блок“ предводена од Демократски сојуз, шеста ќе биде Партијата за демократски просперитет (ПДП), седма Коалицијата „Алијанса за Албанците“, осма Либералната партија, деветта ВМРО-За Македонија, десетта на избирачкото ливче ќе биде Движење БЕСА и 11-та политичката партија Левица.

Право на глас имаат вкупно 1.784.524 граѓани. Во дијаспората ќе можат да гласаат 20.591 македонски државјани.