среда, 23 август 2017  |  Вести денес: 0

УХМР: Се зголемуваат водостоите на реките

Водостоите на сите водотеци во Македонија се во тренд на покачување како последица од топењето на снегот и поинтензитивните температури на воздухот проследени со врнежи од дожд, информира Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

ухмр

Поврзани вести

Од Управата предупредуваат на внимателно движење покрај водотеците и суводолиците.

Според УХМР, нивото на водостојот на Вардар е зголемено на сите мерни точки во споредба со просечното ниво за февруари, а најмногу кај Скопје. Најголемо зголемување на водостојот има реките Треска и Црна Река, а намалување на нивото во однос на вообичаеното единствено има Црни Дрим и тоа за повеќе од  еден метар.

Најчитани вести