петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 51

УЈП: 26 отсто од контролираните фирми не издават фискални

Во зависност од утврдените неправилности, УЈП има изречено мерки времена забрана за вршење на дејност, а висината на глобата се движи од 750 до 3250 евра, во зависност од тоа дали станува збор за правно лице или физичко лице.

ujp

Последни вести

Управата за јавни приходи од почетокот на годината има спроведено 3.982 даночни контроли за фискализацијата. Кај 26 проценти од контролираните фирми утврдено е дека не го регистрираат готовинскиот промет во целост, односно не издавале фискални сметки.

Во зависност од утврдените неправилности, УЈП има изречено мерки времена забрана за вршење на дејност, а висината на глобата се движи од 750 до 3250 евра, во зависност од тоа дали станува збор за правно лице или физичко лице.

Од 4 до 12 ноември, од 150 контролирани објекти, во 58 Управата за јавни приходи утврди неправилности во делот на фискализацијата.

Контролите се спроведуваат на целата територија на Македонија и се насочени пред се кон ризични обврзници кај кои постојат сознанија дека не се почитува законот за пушење, не се почитува работното време и не се регистрира готовинскиот промет.

 

Најчитани вести