Македонија

УЈП ја објави првата листа на должници

УЈП ја објави првата листа на должници

Управата за јавни приход (УЈП) на својата веб страна ја објави првата листа на должници. На оваа листа се најдоа фирми и физички лица и самостојни вршители на дејност чии долгови изнесуваат над 120 илјади денари за физички лица и над 300 илјади денари за фирми.

Листата е составена од граѓани кои на државата и должат по основ на неплатено ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси за задолжително социјално осигурување, царини и акцизи.

Од УЈП додаваат дека оваа листа на должници ќе ја објавуваат еднаш во месецот, најдоцна на 10-ти. На листата ќе бидат објавени само имињата на лицата кои должат, а не и на оние кои навремено ги плаќаат своите обврски.