сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Укината забраната за брачно неверство во Јужна Кореја

neverstvo

Последни вести

Уставниот суд на Јужна Кореја го прогласи за неуставен и го укина законот, според кој брачното неверство се сметаше за криминален акт, а прељубниците по правило добиваа две годишна затворска казна.

Законот бил донесен во 1953 година, со што Јужна Кореја беше една од ретките немуслимански држави кои љубовното неверство го казнуваше со затвор.

Уставноста на овој закон во Сеул досега беше преиспитувана пет пати, а за донесувањето на одлуката за негово укинување гласале седум од деветте судии.

Во образложението на судската одлука се вели дека „грижата за моралот е индивидуално демократско право на лицата што се во брачна заедница“, како и дека законот посебно бил дискриминирачки за женската популација.

Во последните шест години на двегодишна казна за неверство биле осудени 5.500 лица, од кои 90 отсто биле жени. Само минатата година на двегодишен затвор биле осудени околу 900 прељубници.

Јавноста во Јужна Кореја го поздрави укинувањето на законот за неверство, но протестираа производителите на кондоми кои сметаат дека им е „загрозен бизнисот“.

Најчитани вести