Свет

Украина го потпишува договорот со ЕУ

Украина го потпишува договорот со ЕУ

Украина денеска потпишува договор за економска и трговска соработка со ЕУ, што беше причина за протестите на плоштадот Мајден и смртта на голем број Украинци.

Договорот предвидува и насоки за брзи реформи во земјата, која е богата со ресурси, но има слаба економија.

Претходниот украински претседател Виктор Јанукович планираше да го потпише договорот, но под притисок на Москва се откажа, што резултираше со неколкумесечни протести и негов прогон.

Сегашниот пртседател Петро Порошенко треба да го потпише договрот во Брисел.