Свет

Украина го затвори притокот на вода во Крим

Украина го затвори притокот на вода во Крим

Украина го затвори доводот на вода преку Северниот кримски канал, преку кој водата од реката Днепар доаѓаше на Крим, пренесува „Газета.ру“.

Како што се наведува, 85 отсто од слатката вода на Крим доаѓа преку Северниот кримски канал. Тој е изграден меѓу 1961 и 1971 година.

Проблемите со водоснабдувањето во Крим започнаа со намалувањето на испораките на вода од Украина преку Северниот кримски канал. Поради тоа наводнувањето на Крим е загрозено, па родот на житото, зеленчукот и другите култури е во опасност.