Свет

Украина поради цената го прекина презимањето на руски гас

Украина поради цената го прекина презимањето на руски гас

Украина прекина со преземањето на руски гас, изјави денеска украинскиот министер за енергетика и рударство Јуриј Продан пред седницата на Владата.

„Денеска не преземаме гас. Имаме уште време да го реализираме преземањето,“изјави Продан.

Тој објасни дека украинската страна не е задоволна со нивото на цената, која Гаспром ја одреди на 1 април.

Продан додаде дека Украина ќе води преговори со руската страна за враќање на старата цена од 268,5 долари за 1000 кубни метри гас која беше во првото тромесечје оваа година.