Свет

Украинците масово бегаат во Русија

Украинците масово бегаат во Русија

Поради кризата и судирите Украинците масовно бегааат Русија.

Федералната погранична служба на Русија  во последниве две недели добила 143.000 барања за азил.

Од Руската федерална погранична служба  соопшти дека во јануари и февруари оваа година 675.000 жители на Украина преминаа на руска територија и бараат азил.

Според официјалниот попис од 2010 година, вкупно 1,9 милиони Украинци живеат во

Русија, иако Федералната миграциона служба само една година порано изјави дека тој број е далеку поголем, односно 3,5 милиони.

Валентина Казакова, шефица на отсекот за издавање на државјанство, изјавила дека луѓето се изгубени, исплашени и депресивни.