Свет

Украинската армија побара од Јанукович да преземе мерки за решавање на кризата

Украинската армија побара од Јанукович да преземе мерки за решавање на кризата

Украинската армија го повика претседателот на земјата, Виктор Јанукович, да преземе итни мерки за олеснување на политичката криза.

„Остварувањето својата граѓанска позиција, вработените и војниците во украинските вооружени сили го повикуваат главниот командант да преземе итни мерки во рамките на постојното законодавство за стабилизирање на ситуацијата во земјата и постигнување на консензус во општеството“, се вели во соопштението на украинското Министерство за одбрана.

Претходно, министерот за одбрана на Украина истакна дека армијата нема да интервенира и ќе стои настрана од судирите меѓу демонстрантите и полицијата во центарот на Киев.