Свет

Украинското обвинителство бара листа на студентите од проевропските протести

Украинското обвинителство бара листа на студентите од проевропските протести

Украинското обвинителство побарало од раководството на Киевскиот универзитет, листа на студентите кои можеби учествувале во проевропските антивладини протести, соопшти весникот „Украинска правда“.

Обвинителите инсистираат на информации за студентите и наставниците, кои што отсуствувале од наставата, во период од 29 ноември до втори декември и тоа што е можно поскоро. Во наредбата се бара да се обезбедат и имињата на „поттикнувачите и активистите, што ги повикале студентите да учествуваат во масовните протести“.

Обвинителството побарало и информација дали се преземени мерки со кои им се забранува на студентите да учествуваат во протестните манифестации и ако се преземени, какви се тие.