Балкан

Унгарија ја отфрли одлуката на Европскиот суд за миграциските квоти

Унгарија ја отфрли одлуката на Европскиот суд за миграциските квоти

Унгарскиот министер за надворешни работи, Петер Сијарто ја оцени како „срамна и неодговорна” одлуката на Судот на ЕУ, што претходно ги отфрли жалбите на Унгарија и Словачка против квотите за распределба на мигрантите на нивната територија.

Сијарто изјави дека одлуката ја загрозува безбедноста и иднината на цела Европа.

Тој предупреди, дека Унгарија ќе продолжи да ги оспорува обидите на ЕУ да ги принудува своите земји-членки да примаат баратели за азил, како и дека е  време Унијата да се откаже од тој „неуспешен механизам”, јави БТА.

Унгарскиот министер додаде, дека Унгарија и понатаму ќе биде столбот на заштита на надворешните граници на ЕУ.