Свет

УНХЦР: 824.000 луѓе се протерани од своите домови во Украина

УНХЦР: 824.000 луѓе се протерани од своите домови во Украина

Вооружениот судир во Украина од своите домови „протера“ 824.000 луѓе.

Ова денес го соопштија од УНХЦР.

Најмалку 430.000 луѓе се раселенеи во границите на Украина, а од нив 170.000 ги напуштиле своите домови од почетокот на септември.

Дополително, околу 387.000 заминале зо Русија, а 6.600 побарале азил во ЕУ.