Македонија

УНХЦР: За една ноќ во Србија влегле 7.000 мигранти

УНХЦР: За една ноќ во Србија влегле 7.000 мигранти
УНХЦР: За една ноќ во Србија влегле 7.000 мигранти

Најмалку 7.000 бегалци – мажи, жени и деца, влегле ноќта меѓу саботата и неделата од Македонија во Србија, соопшти УНХЦР, додавајќи дека очекуваат и поголем број мигранти.

УНХЦР истекнува дека од македонските власти добиле уверување дека „границата ќе биде отворена за мигранти кои бегаат од судири во државите од кои потекнуваат“.

Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина повикаа на „поголема поддршка за мигрантите кои влегуваат во Европа преку Западен Балкан“.
Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина повикаа на „поголема поддршка за мигранти кои влегуваат во Европа преку Западен Балкан“.

На српската граница, УНХЦР соработува со локалните власти и хуманитарни организации за да се обезбеди сместување и храна за оние кои пристигнуваат, се вели во соопштение.

Истовремено, Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина повикаа на „поголема поддршка за мигранти кои влегуваат во Европа преку Западен Балкан“.

Неопходно е повисоко ниво на соработка и заеднички напори за да се одговори на хуманитарните потреби на загрозените, се вели во соопштение.