Свет

Уништувањето на Исламсла држава останува приоритет на Обама

Уништувањето на Исламсла држава останува приоритет на Обама

Американскиот претседател Барак Обама изјави дека уништувањето на групацијата Исламска држава (ИД) останува негов приоритет број еден и нагласи дека џихадистите продолжуваат да губат територии во Ирак и Сирија.

– Продолжуваме да извршуваме напади врз нивното раководство, врз нивните финансиски мрежи и нивните инфраструктури. Ќе ги следиме и ќе ги победиме, изјави Обама пред состанокот во Белата Куќа со високи воени команданти и Здружениот генералштаб на армијата на САД.

– Како што видовме и во Турција и во Белгија, ИД се уште имаат капацитет да извршуваат сериозни терористички напади, призна претседателот, но напомена дека ќе ги прошири напорите на меѓународната коалиција против ИД.

– Таа битка ќе биде тешка, но ќе победиме. Работиме за да ја зајакнеме кампањата против ИД… Уништувањето на ИД е мој приоритет број еден. Се разбира не станува збор само за воена операција, туку и за реален напор во сферата на дипломатијата и разузнавањето, истакна Обама, кој беше придружуван од министерот за одбрана Ештон Картер, началникот на Здружениот генералштаб генерал Џо Денфорд и командантите на регионалните команди на армијата на САД.

Обама напомена дека на состанокот ќе биде направен преглед на одбранбените стратегии и ќе биде разгледано финансирањето на нивното реализирање.