Секс

Упатството за правилно расправање во врска

Упатството за правилно расправање во врска

Кога следниот пат ќе почнете да се расправате со вашиот партнер, држете се до следниве неколку совети.

Прво кажете дека не е вистинско време за разговор. Запаметете – никогаш не е вистинско време за „разговор“. Пред  да слушнете и еден збор, кажете дека тој или таа, погрешно сфатила и дека е „пречувствителен/а“.

Бидете разновидни во објаснувањето зошто дошло до расправијата: понеделник и среда тој и таа „претерува“. Вторник и четврток – „од комарец прави магаре“. Викенд – „замислува“.

Променете ја темата.  На девојката или сопругата, можете да и’ кажете, на пример – „Ти имаш ПМС?“. Ако тоа не успее прифатете ја кавгата. Бидете воинствени, но постојано истакнувајте дека другата страна почнала.

Ако партнерот е во права во шест точки, а вие само во една и тоа половина, нагласувајте ја само таа една точка во која сте си сигурност во право. Ако, меѓутоа, партнерот очигледно е во право, „ископајте“ некој нејзина или негова манаа која нема врска со расправијата и употребете ја.

Задолжително направете сопствен замислен свет од експерти (составен од луѓе кои вашиот партнер не ги познава). Кажете: „Дури и Дарко и Марко се сложуваат со мене и мислат дека си крајно неразумна личност“.

Именувајте се себе се домашен терапевт. Кажете „Зошто си го правите тоа себе?“

„Расправијата е исто како и бокс. Напаѓајте со лева, удирајте со десна, а потоа повлечете се“, советува Шери Аргов во книгата „Зошто мажите сакаат кучки“.

Мухамед Али велел: „Надлетува како пеперутка, бодам како пчела“. Затоа, надлетувајте околу темата и боцкајте со прашањето: „Зошто не си во состоја да се ослободиш од тоа?“

Бидете опуштени и запаметеете – никогаш не сте вие виновни. Држете се до тоа.