сабота, 29 јули 2017  |  Вести денес: 21

Употребата на марихуана во Бугарија поприма епидемиолошки размери

Употребата на марихуана во Бугарија се повеќе поприма епидемиолошки размери, тврди доктор Васил Атанасов од специјализираната токсиколошка лабораторија при софиската Воено медицинска академија. 

бугарија

Поврзани вести

Првпат имаме сериозен пораст на пациенти кои се хопситализирани со симптоми на интоксикација по употребата на марихуана, изјави Атанасов во интервју за БТА.

Тој оценува дека ваквата тенеденција веројатно може да се објасни со фактот дека денес „марихуаната не е она што беше пред неколку години“.

Според податоците на Бугарската царина и на Министертвото за внатрешни работи на Бугарија, мариханата што денес е во употреба во земјата содржи висока концентрација на активни супстанци.

Доколку претходните години нивото на активнин супстанци во марихуаната изнесуваше до два проценти, марихуаната што сега е присутна (во Бугарија) содржи 20, 25, па и до 27 отсто активни супстанаци, вели Атанасов во интервјуто.

Според него, станува збор за генетски модифицирани сорти на марихуана, чија примарна намена е за психоактивни цели.

Секој организам не реагира исто на толкаво големо количество на активни супстанци. Секој мозок не може да издржи толкав притисок, појаснува Атамасов, објаснувајќи ги причините за зачестената токсикација со канабис во Бухарија.

Најчитани вести