Балкан

Уште еден Косовец загина во борбите во Сирија

Уште еден Косовец загина во борбите во Сирија

Уште еден млад Косовец загина во војната во Сирија. Со ова официјалната бројка на загинати Косовци во оваа блискоисточна земја се искачи на четиринаесет.

Станува збор за Реџеп Морина(26)  од селото Дреноц кај Малешево. Веста за неговата смрт ја потврдиле од членови од семејство,  на кои пак веста им ја соопштиле две лица со големи бради кои дошле кај нив дома и им рекле „вашиот син загина како шехид на сириско тло“, објавуваат косовските медиуми.

Реџеп Морина пред неколку години заминал во Египет на студии и од таму се вклучил во војната во Сирија.

Во Сирија и Ирак се борат најмалку петстотини Албанци од регионот на Балканот, а нивен лидер е Лавдерим Мухаџери(25) од косовскиот град Качаник, кој се смета за бастион на џихадистите.