Македонија

Успешна хормонска терапија, Христина порасна за 6 сантиметри

Успешна хормонска терапија, Христина порасна за 6 сантиметри

Седумгодишната Христина оди во второ одделение и е едно од 100-те деца со нарушен раст во Македонија.

Благодарение на хормонската терапија која ја прима таа од 86 сантиметри пораснала на 92.

Слично напредуваат и другите деца, кои вчера заедно со здружението на родителите на децата со ендокринолошки заболувања „Раст“, лекарите од Институтот во Kозле и надлежните од Фондот за здравство со низа активности првпат во земјата го одбележаа Светскиот ден на нарушувања во растот – 19 септември.

Како што известуваат од Дневник, мајката на Христина е среќна што ќерка и почнала правилно да се развива и што успеала малку да порасне.

-Ваквата здравствена состојба не треба да се крие зашто раното откривање е клучно во третманот на децата со нарушувања на растот. Имаме дечиња што навистина не го кријат тоа, но, за жал, и родители што не сакаат, дури ни нивното потесно семејство да знае што се случува. Голем дел од членовите на семејството е ангажиран за едно детенце да се мотивира, а особено во почетната доза кај помалите дечиња со оглед дека треба да се убедат за боцкање секоја вечер пред спиење – рече Александар Петровски, претседател на здружението „Раст“ за Дневник.

Маја Парнаџиева-Змејкова, директорка на Фондот за здравство, вели дека благодарение на ова здружение, родителите што зборуваат отворено и институциите, се овозможува постепено интегрирање на дечињата и остварување на нивните права.