Македонија

Уставниот суд утре ќе расправа за одлуката за распуштање на Собранието

Уставниот суд утре ќе расправа за одлуката за распуштање на Собранието

Уставниот суд утре ќе ја разгледува Иницијативата за оценување на уставноста и законитоста на  Одлуката за распуштање на Собранието на Република Македонија.

Иницијативата, која е поднесена од пратеникот на ДУИ Талат Џафери, е единствена точна на дневен ред на седницата.

Уставните судии во февруари годинава веќе расправаа и ја отфрлија Иницијативата на пратеникот Павле Трајанов од Демократскиот сојуз и на Тодор Петров од Светскиот македонски конгрес, за одложеното распуштање на Собранието.

Од Уставниот суд посочуваат дека Иницијативата поднесена од Талат Џафери има целосно нови елементи и оти за овој предмет има нова анализа.