Македонија

Утре истекува рокот за воведување фискални со ГПРС

Утре истекува рокот за воведување фискални со ГПРС

Сите фирми кои вршат промет на добра и услуги за кои плаќањето се врши во готово до утре имаат рок да инсталираат фискален апарат со ГПРС, пренесува МИА.

Последните податоци покажуваат дека над 38 илјади успешно се регистрирани и поврзани со новиот систем на УЈП за он-лајн следење на готовинските плаќања.

По истекот на рокот, даночните обврзници кои не користат фискален систем на опрема со ГПРС ќе се соочат со глоби кои се движат од 750 евра за физички лица (трговци-поединци) до 3.250 евра за правните лица, како и со времена мерка забрана за вршење дејност во објектот од 30 дена.