четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 39

Валандово ќе добие нова црква

valandovo

Последни вести

Валандовчани по цели 185 години повторно ќе добијат црковен храм во центарот на градот. Вчера беа поставени темелите на црквата „Пресвета Богородица“.

Верниците се собраа под вековните јавори да се поклонат пред осветувањето на темелите со надеж дека во најскоро време повторно ќе имаат верски објект.

Градоначалникот на Валандово, Николче Чурлиновски рече дека е горд што на идните поколенија ќе им се направи храм во кој во догледно време ќе се обавуваат свечените верски обреди.

Светиот храм посветен на божјата мајка ќе се гради на површина од 250 метри квадратни и ќе може да прими околу 500 верници.

Најчитани вести