Свет

Валс: Ние сме во војна

Валс: Ние сме во војна

Ние сме во војна и од пред повеќе месеци, во Европа сме изложени на воени акти, изјави францускиот премиер Мануел Валс, потсетувајќи дека Европа се соочува со голема терористичка закана.

Валс денеска  изрази солидарност со народот на Белгија по утринските нападите во Брисел, јави дописникот на МИА од Брисел.

Наспроти таа војна потребна е мобилизација на сите инстанци, Министерот за внатрешни работи потсети на нивото на таа мобилизација, наспроти овие воени акти и наспроти оваа закана која е многу висока. Ние ќе продолжиме да бидеме крајно внимателни, мобилизирани и одлучни наспроти теророзмот, додаде Валс.

Тој притоа потсети на синоќешното предупредување на министерот за внатрешни работи Бернар Казенев дека терористичките закани во моментов се многу поголеми од тие во ноември, кога беа извршени нападите во Париз и Сан Дени.

Франција денес мобилизира дополнителни 1.600 припадници на силите на редот за обезбедување на транспортните инфраструктури.