вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 36

Ван Хут незнае каде е музејот на ВМРО – Побарај го в петок, на аеродром, со билет за Брисел од 7.999 денари

Последниот вчерашен скандал со Ван Хут доаѓа по неговата серија провокации со разни мачки, кои отпрвин служеа како забава на интернет за помладите, но потоа прераснаа во вистинска пресметка со јавноста. Во целиот тој период Белгиецот не се обиде да се врати во рамките на пристојноста откако ги даде познатите изјави за овдешниот менталитет, тук, напротив, постојано ја подгреваше атмосферата

darko janevski

Последни вести

Продолжува екстазата на Белгиецот Питер ван Хут, овој пат преку пресметка со ВМРО-ДПМНЕ. Откако завчера партијата му порача дека за неа тој сега е само обичен турист во Македонија и дека може да го посети и Музејот на ВМРО, Белгиецот возврати со тоа дека во неговиот туристички водич Музејот на ВМРО го нема. Проблемот е што со тоа стапнува на плускавецот на многумина Македонци за кои Музејот на ВМРО е поширок и многу позначаен поим од поимот ВМРО-ДПМНЕ.

Со тоа Ван Хут си ги затвори вратите не кај владејачката партија (односно партијата која така само ја нарекуваме), туку кај јавноста, освен оној дел во чија полза и чија тезга Ван Хут ја одработуваше сите овие месеци, па нормален човек на негово место веќе не би пиел кафе на јавно место, освен ако не е стоотстотно сигурен дека келнерот знае да се воздржува од ситни подлости.

Реално гледано, за ВМРО-ДПМНЕ, најдобро е ако Брисел инсистира Ван Хут да продолжи со своите обиди за она што тој го нарекува „мисија“, а што благодарение на парите што ги прима и неговата интелигенција успеа да го претвори во комедија. Во перцепцијата, која произлегува од преговорите, тоа на партијата и натаму и’ обезбедува статус на жртва и статус на херој при одбивање на неговите предлози. Сосема поинаку би било кога на негово место би бил човек со помалку фрустрации, а со повеќе знаење и чувство за ситуацијата во Македонија.

Во тој случај, веројатно, СДСМ би изгубил нешто од своите ОЗНА/УДБА-предлози, но и од ВМРО-ДПМНЕ во согласност со досегашната практика на однесување во овие настани, многу полесно би нашле простор за отстапки, иако кај преговорите за медиуми простор за какво било повлекување речиси и не постои.

Последниот вчерашен скандал со Ван Хут…

Најчитани вести