Балкан

Варуфакис: За нашето припаѓање во еврозоната нема преговори

Варуфакис: За нашето припаѓање во еврозоната нема преговори
Варуфакис: За нашето припаѓање во еврозоната нема преговори

Грчкиот министер за финансии Јанис Варуфакис изјави дека Грција нема да се двоуми за да ги искористи сите правни средства за да избегне да биде исфрлена од еврозоната, доколку не биде постигнат компромис со европските институции, пренесува Грик рипортер.

– Грчката Влада ќе ги искористи сите правни средства што и се на располагање, изјави Варуфакис за британски медиуми.

Тој додаде дека Атина секако ќе разгледа и обраќање до Европскиот суд за правда.

– Со европските договори не е предвидено излегување од еврозоната и тоа ние не го прифаќаме. За нашето припаѓање кон еврозоната нема преговори, изјави Варуфакис.

Грчкиот парламент го одобри предлогот за референдум
Грчкиот парламент го одобри предлогот за референдум

Грција и партнерите од еврозоната прекинаа со преговорите во саботата по објавувањето на Атина дека ќе организира референдум на 5-ти јули за предлозите на Еврогрупата.