среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 0

И вчера не е издадена ниту една потврда за барање азил

Од 1 јануари до 11 март оваа година се издадени потврди на вкупно 89.623 странски државјани

мигранти

Последни вести

Во текот на вчерашниот ден не се издадени нови потврди за искажана намера за поднесување барање за признавање право на азил, сооптштуваат од МВР.

Од 1 јануари до 11 март оваа година се издадени потврди на вкупно 89.623 странски државјани, од кои 35.381 се од машки пол, 19.617 се од женски и 34.399 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 226 деца кои патуваат без родител.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија-44.734, Авганистан-26.546 и Ирак-18.337.

До Секторот за азил од почетокот на годинава до 11 март барање за признавање на право на азил поднеле 29 лицa, од кои 22 од Сирија и седум од Авганистан, врз основа на претходно издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Најчитани вести