ТОП,Македонија

Вечер: Парите на Сорос се замена за мир

Вечер: Парите на Сорос се замена за мир
Илјадници интерни документи од групите финансирани од милијардерот Џорџ Сорос беа објавени во јавноста во саботата навечер откако хакери успеаја да го пробијат системот. Вкупно 2.576 фајлови беа објавени од DCLeaks, веб­страницата, кој тврди дека е отворена од американски хакерски активисти, кои ја ценат слободата на говорот, човечките права и владата избрана од народот. Објавените документи се од повеќе различни одделенија на Соросовите организации. Најмногу документи се објавени од фондациите отворени општества, кои ги раководи Сорос, пренесува Вечер.

Американскиот милијардер Џорџ Сорос, познат по финансирањата на обоените револуции низ целиот свет, предизвикува расна војна во Америка, тврдат медиумите во САД. Како што наведуваат, неговата организација „Отворено општество”, која инаку дејствува и во Македонија, е финансирана од групата „Животите на црнците се важни”, која ги предводеше протестите низ цела Америка.

Фондацијата на американскиот милијардер „Отворено општество”, дава пари на групата, „Животите на црнците се важни”. Таа организација ги предводеше протестите низ цела Америка кои се закануваа да прераснат во крвава граѓанска војна. ­

-Не е тајна дека Сорос финансира разни групи низ светот кои изведуваат револуции. Меѓутоа, тој тоа го работи и во Америка. Зборуваме за стотини илјади долари годишно, кои тој ги дава за разни организации. Едена година Џорџ Сорос на тие организации во САД им има уплатено дури 33 милиони долари, пренесува webtribune.com.

Илјадници интерни документи од групите финансирани од милијардерот Џорџ Сорос беа објавени во јавноста во саботата навечер откако хакери успеаја да го пробијат системот. Вкупно 2.576 фајлови беа објавени од DCLeaks, веб­страницата, кој тврди дека е отворена од американски хакерски активисти кои ја ценат слободата на говорот, човечките права и владата избрана од народот.Објавените документи се од повеќе различни одделенија на Соросовите организации. Најмногу документи се објавени од фондациите отворени општества, кои ги раководи Сорос. Објавените документи и фајлови се групирани по делови од светот за да може многу полесно да се прегледуваат, а тука се наведени и документите кои се однесуваат на Белата куќа, како и на организација чие име е СОУК, а за која никој засега не може да каже што е и каде е поставена.

Според официјалните информации, документите датираат од 2008 до 2016 година. Во јуни, Соросовите фондации „Отворено општество“ се соочија со уште хакерски упад, во кој беа објавени дузина документи, а за нивната важност сведочи фактот што за овој упад било известено американското ФБИ и е отворена истрага.

Документите кои излегоа на виделина се од однесуваат на различни проблеми и ситуации па има од “портфолија на Сомалијци во европските градови“ до специфични финансиски детали од грантови. Во овие документи засега има само еден текст за Македонија, за донирање пари на организации на Роми и проститутки. Но, во врска со Европа има многу материјал за бегалската криза од која е засегната и Македонија. Движењето на мигрантите било следено во извештаи подготвувани на секои два дена, со голем број проекти за да се помогне нивното движење кон Европа. Има многу материјали за политички активности во Украина, Молдавија, во Европскиот парламент, координирање на активностите на социјал­демократските и зелените партии…

Многу тешко ќе биде после ова фондацијата на Сорос да биде третирана како хуманитарна, а не чисто политичка организација ­ де факто партија. Во документите за Америка има записници од состаноците на бордот на организацијата, финансирање на протести против полицијата разговори за големата организациска мрежа во Балтимор и дискусии дали може да се отворат слични организации и во други американски градови.

Кога во 2014 година избувнаа протестите на Афроамериканците во Фергусон, откако полицаец белец уби црнец, групата “Животите на црнците се важни“, се претстави како неповрзана организација која ги собра луѓето преку социјалните мрежи. Тоа не е точно, за над 500 луѓе од различни градови во САД, биле платени автобуси и храна за да дојдат на демонстрации во Фергусон, сето тоа е платено со парите на Сорос, тврди новинарката на “Вашингтон тајмс“, Кели Ридел.

Таа предупреди дека Сорос со години финансира разни групи кои подготвуваат немири во САД, меѓу нив е и движењето “Окупирај#, кое е формирано 2008 година, во времето на економската криза.

Парите на Сорос и неговото Отворено општество кои се слеваат во касите на голем број на НВО во Македонија се користат, како и во повеќето држави во светот, да се изведе обоена револуција.Тоа неодамна го потврдија новинарите Пол Рон и Дениел Мекадамс во американската емисија Либерти репорт каде што јавно истакна дека САД се вмешани во многу држави кои се дестабилизирани, меѓу кои Украина, Сирија, Ирак, Авганистан, Србија и секако Македонија. ­

-Во моментот една од наголемите американски организации кои дејствуваат во Македонија е Сорос, а финансирана од САД и СОРОС е “Цивил“. Таа има задача да го крене народот во Македонија и да ја собори Владата. Инволвирани сме во многу “обоени револуции“, во Украина, Сирија, Авганистан, Ирак, но не многу луѓе знаат каде е Македонија, па е добро да им ја освежиме меморијата, рече новинарот Рон Пол од Либерти репорт.

Тие додаваат дека Сорос и Цивил се едни од најголемите невладини организации во регионот кои се обидуваат да го протресат народот во Македонија да ја урнат владата. ­

-Се вика “Цивил“ и е разгранета НВО, но ако видите, наведено е дека е на големо финансирана од САД, од Сорос и владата на Швајцарија. Ако зборуваме за пари за одбрана, јас ги нарекувам воени пари, интересно е што прави американската амбасада, тоа се пари на американските граѓани, парите кои стојат во позадина, тоа се пари кои се вмешани, а ние знаеме дека многу наши пари завршиле вака, како во Украина на пример, директно или индиректно, агенти на ЦИА; специјални сили, НАТО… пари на ММФ. Но, многу често нашите пари завршуваат за вакви акции, а ние се правиме чесни во целата ситуација која ни ја подметнуваат, изјави Пол.