среда, 16 август 2017  |  Вести денес: 38

Вечерва премиерно ќе биде откриена тајната на Охридскиот бисер

Иако сите ние сме слушале разни верзии за настанувањето на Охридскиот бисер, вистинската верзија ја дознав од Михајло Филев пред две години, вели режисерот Никола Кумев

biser 01

Поврзани вести

После 89 години чувана тајна, семејствата Филеви и Талеви заедно со Браќата Кумеви (Кumev Brothers Production) конечо решија да ја раскажат вистината за Охридкиот бисер кој ги краси вратовите на крунисаните и некрунисаните дами во целиот свет, а премиерната промоција на филмуваната сторија во документарно-играниот филм ќе се случи денеска во 19 часот во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид.

Филмот е во сопствена продукција, финансиран од семејствата Филеви и Талеви и Браќата Кумеви. Го обработува периодот од 1924 до 1930 година, кога познатиот руски емигрант, белогардеецот Јован Субанович на предците на семејствата Филеви и Талеви им ја пренел тајната за правењето на Охридскиот бисер. Приказната ќе ни ја презентира историјата и мистеријата на правењето и пренесувањето на рецептата на вистинскиот Охридски бисер раскажана од страна на Јован Субанович.

Во играниот дел на филмот учествуваат врвни македонски артисти, како што се Владо Јованоски, Љупчо Тодоровски-Упа , Стрезо Стаматовски и други. Режисери на филмот се Никола и Драган Кумеви.

„Со Господ напред, денес почнуваме со реализација на документарно-играниот филм за охридскиот бисер и за тоа од каде и на кој начин оваа тајна била пренесена на охриѓани, поточно на фамилиите Филеви и Талеви. Станува збор за една идеја , која ќе се обидеме да ја реализираме преку еден современ израз, но не со цел да го демистифицираме рецептот и тајната на изработката на охридскиот бисер, ами просто да кажеме и да оставиме една слика за да знаат поколенијата како беше и што беше“, вели актерот Владо Јованоски.

biser 02

„Приказната за настанувањето на охридскиот бисер е многу интересна. Иако сите ние сме слушале разни верзии за настанувањето на Охридскиот бисер, вистинската верзија ја дознав од Михајло Филев пред две години. Од таму дојде и идејата за реализација на ваков проект. Сакав таа тајна што веќе 90 години се провлекува меѓу охриѓани да ја споделам со публиката и да режирам нешто што ќе остане на поколенијата“, рече режисерот Никола Кумев.

Најчитани вести