сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 0

„Вечер“ : Каков е тој „притисок“ со плата од 2.500 евра месечно?

pritisok_naslovna

Последни вести

Како се трпи притисок со 2.500 евра месечно во џеб? Ударната тројка на весникот „Вест“: Горан Михајловски, Марина Костова и Насер Селмани, годишно земаат плата од околу 50.000 евра нето, доаѓаат на работа еднаш до два пати во месецот и имаат други привилегии, како што е службен автомобил и целосно платени сметки за телефон. И со олку големи плати и примања тие постојано плукаат по сопствениците на МПМ, по власта и по секој што ќе им ќефне, објави весникот „Вечер“.

pritisok_1

„Вечер“ пишува дека главниот и одговорен уредник на весникот „Вест“, Горан Михајловски има нето плата од 2.500 евра, службен автомобил со платен безнин и мобилен телефон со неограничени разговори. Неговата заменичка Марина Костова зема нето плата од 1.200 евра.

pritisok_2

pritisok_3

Значи двајцата земаат нето плата од 3.600 евра месечно, работат со 72 луѓе во редакцијата, а во 2014 та година, весникот покажал загуба во работењето.

Насер Селмани, вработен во „Вест“ во политичка редакција и претседател на Здружението на новинари на Македонија, зема нето плата од 500 евра месечно, на работа се појавува еднаш во 25 дена и има вкупно 10 работни часа во месецот.

pritisok_4

pritisok_5

Вкупно, тројцата нето чинат 4.100 евра месечно или околу 50.000 евра годишно. Бруто, за нив МПМ годишно плаќа помалку од 100.000 евра, а тие враќаат и возвраќаат само со плукање. Рани куче да те лае.

Овие тројца вработени во „Вест“ со сите пари кои ги земаат постојано се жалат дека трпат „притисоци“ во работењето, што постојано се употребува и од ЗНМ и од Сорос како форма на притисок на медиумите наклонети на нивната политика.

pritisok_6

pritisok_7

pritisok_8

Секој уредник во Македонија би посакал да работи под таков „притисок“, во сите колумни да ги критикува власта и сопствениците за што добива 2.500 евра месечно, без профит на фирмата во која работи и со загуба која е дополнителен трошок за газдите, во редакција со двојно повеќе вработени од Утрински весник и Вечер.

pritisok_10

pritisok_12

Драган Павловиќ Латас, во текстот објавен во „Вечер“, вели дека единствени комерцијални профитабилни весници во Македонија се „Вечер“ и „Дневник“.

„Кога сме веќе кај транспарентноста, јас, како главен и одговорен уредник на „Вечер“ земам два и пол пати помала плата од мојот колега Горан Михајловски, но за сметка на платата, „Вечер“ работи профитабилно и стабилно, со редовни плати за сите вработени, никој не лелеја и не се жали дека работи под „притисок““, пишува тој.

pritisok_13

pritisok_14

За крај тој ќе рече дека така живеат новинарите под притисок, а и богами дека не им е лесно. Како ли им е на другите со помали плати и многу поголеми обврски.

Најчитани вести