Магазин

Вечерва ќе имаме „Супер Месечина“

Вечерва ќе имаме „Супер Месечина“

Можеби сте малку понапнати или не можете да спиете, нормално е кога е Супер Месечината толку блиску!

Месечината вечерва, кога ќе се појави на хоризонтот на набљудувачите ќе им изгледа огромна. Тоа е очекувано кога таа се наоѓа толку блиску до Земјата. Приближувањето на Месечината се случува која таа следејќи ја својата елиштична орбита всушност го намалува растојанието до Земјата.

Вечерва е еден од ретките можности да се види ваква Месечина. Ова лето вселенските тела ќе ни приредат повеќа забава и ќе ни ја пружат глетката на ваква Супер Меселина уште два пати, на 10-ти август и на 9-ти септември.