Македонија

Велешкитe села Горно Јаболчиште и Бузалков добија аптеки

Велешкитe села Горно Јаболчиште и Бузалков добија аптеки

Во две велешки села Горно Јаболчиште и Бузалково деновиве се отворени аптеки каде ќе се издаваат лекови со рецепти на терет на ФЗОМ.

Како што информира Анде Марковски раководител на ФЗОМ Велес, ваква аптека која е дел од проектот рурални аптеки на Министерството за здраство и ФЗОМ наскоро ќе биде отворена и во велешкото село Мелница. Кон крајот на април ваков договр со ФЗОМ потпишале сопствениците во руралната аптека во велешко Лозово, а која беше отворена пред една година, пренесува МИА.

– Придобивките од отворање на овие аптеки во руралните средина има месното население, а кое сега по лекови не ќе мора да оди во град и така ќе заштеди и време и пари, потенцира Марковски.

Тој потсети дека отворањето на овие аптеки во селата во велешко се дел од проектот за рурални аптеки на Министерството за здравство и ФЗОМ.