среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 40

Велешката oпшта болница ќе се реконструира

Министерот за здравство Никола Тодоров, кој денеска ја посети ЈЗУ Општа болница Велес, одговарајќи на новинарско прашање рече дека денеска ќе биде потпишан договор со фирмата која ќе работи на реконструкција на таа јавна здравствена установа.

132741429 (1)

Последни вести

– Она што го најавивме при минатата посета ќе се реализира. Со овој проект треба комплетно да биде променета фасадата со термофасада со што ќе се придонесе за енергетска ефикасност, како и внатрешно реконструирање на некои од одделенијата на болницата. Потоа ќе следи и реконструкцијата на Инфективното одделение кое е сместено во засебна зграда во склоп на болницата, а за што проектот е во завршна фаза. По завршување на проектот ќе се започне процедурата за набавка со што ќе се избере изведувач на градежните работи и за ова одделение, појасни Тодоров.

Тој воедно информира дека е направена сериозна заштеда на средства во делот на договорот за реконструкцијата на Велешката болница.

– Беа предвидени 25 милиони денари, а сега е падната инвестицијата на околу 18 милиони денари. Инаку овие средства за реконструкција на Велешката болница се од заштедените средства кои ги направи Министерството за здравство со централните набавки и овозможувањето на конкуренцијата и паралелниот увоз на лекови со што се заштедени вкупно 250 милиони денари. Токму еден дел од тие средства се наменети за реконструкција на Велешката болница, додаде Тодоров.

Најчитани вести