Интервјуа,ТОП,Македонија

Одговорност не значи цензура, туку самоконтрола

Одговорност не значи цензура, туку самоконтрола

Ние минатата година учествувавме при донесување на оној закон под раководство на ОБСЕ и јас лично се залагав за лиценцирање. Прво внатре да поставиме ред, сите ли сме новинари, свесни ли сме за одговорноста што ја носиме за јавно кажаниот збор? Одговорност не значи цензура, туку самоконтрола: Да си свесен дека со својот збор можеш да убиеш некого, да предизвикаш војна, верска, расна омраза, полова омраза… Значи ни врие новинарството од тоа…

Ова во интервју за Нетпрес го посочува новинарката Мирка Велиновска. Таа говореше за состојбите со медиумите во Република Македонија, за преговорите за медиумите кои што во моментов се водат на ниво на работни групи, како и за скандалозната изјава на лидерот на СДСМ кој јавно на говорница ги посочи медиумите како најголеми политички непријатели.

Покрај ова, тема на разговорот со Велиновска беа и престојните избори, како и улогата на меѓународниот фактор во моменталната политичка состојба во Република Македонија.

Како новинар кој долги години работи во професијата, кое е вашето мислење, што се случува со медиумите? Дали по оваа дебата што се води согласно Договорот од Пржино Македонија ќе добие Закон за медиуми што ќе ги гарантира и штити правата на новинарот или станува збор за однапред подготвени закони што ни се сервираат на тацна?

Јас говорам…