ТОП

Вељаноски закажа седница на Собранието

Вељаноски закажа седница на Собранието
Вељаноски закажа седница на Собранието

Претседател на Собранието на Република Македонија Трајко Вељаноски за денеска во 16 часот ја закажа 101-та собраниска седница.

– Како претседател на Собранието на Република Македонија, имајќи го во предвид решението на Уставниот суд, У.бр.104/16 од 18 мај 2016 година, ја информирам македонската јавност дека врз основа на сопствените надлежности дефинирани со Уставот на државата, за денес, 18 мај 2016 година во 16 часот ја закажав 101 седница на Собранието на Република Македонија, се вели во соопштението од собраниската прес-служба.

Вељаноски изразува длабоко уверување дека натамошниот развој на демократските процеси во Република Македонија најдобро може да се оствари во Парламентот на Македонија заради што ги повикува сите пратеници независно од политичката определба да земат свое активно учество.

– Истовремено, го изразувам и своето силно уверување дека единствено преку постојано надоградување на меѓусебните односи помеѓу сите релевантни чинители во државата, на најдобар можен начин ќе се помогне во насока на остварување на носечките македонски стратешки приоритети какви што несомнено се, членството во НАТО и ЕУ, унапредувањето на стратешките односи со САД, како и создавањето на сите неопходни претпоставки за економски, социјален и сеопшт развој на Македонија, нагласува Вељаноски.