Македонија

Веста посветена на крајната цел на сценариото за напади врз ВМРО-ДПМНЕ крена голема прашина во регионот

Веста посветена на крајната цел на сценариото за напади врз ВМРО-ДПМНЕ крена голема прашина во регионот

Хрватскиот портал „Директно“ објави текст со наслов „Промена на ВМРО за промена на името на Македонија“ со кој предизвика голем интерес кај земјите од Балканот.

Порталот „Директно“ пиѓува дека зад црното сценарио кое се спроведува во Македонија, односно за тоа зошто поединечни амбасади и понатаму ги повторуваат конструкциите на опозицијата кои доаѓаат од спин лабораторијата на СДСМ, за најлогичен одговор се смета одбраната на македонските национални интереси, бидејќи во периодот од 2006-2016 година ВМРО имало низа успешни одбрани на тие интереси, барем според истражувањата на јавното мислење.

artinfo-640x512

-Поголемиот број Македонци не сакаат промена на стогодишното национално име, како што од нив бараат грчките националисти блокирајќи им го патот во евроатланските интеграции. Иако во тоа имаат поддршка од дел од бугарската политика, кои со либерално делење на пасоши сакаат да го направат тоа што не успеаја за време на Втората Светска војна, Македонците да ги побугарчат. Тивка поддршка имаат и од српската политика блиска до круговите на SPS која сите Македонци ги смета за српски православци, но и во делот на косовската и албанската политика кои мечтаат за Голема Албанија, но за тоа во некоја друга прилика, пишува порталот.

„Директно“ наведува, а медиумите од регионот пренесуваат, дека она што е важно е дека најголем дел од естаблишментот на ВМРО има многу тврд став околу промената на националниот идентитет, за што пред неколку години се доби меѓународна потврда од меѓународниот суд во Хаг, кој во тужбата на Македонија против Грција се утврди правото на Македонија на име и идентитет.

-Оваа политика од 2006 година па наваму се зацврсти, што во диломатските кругови очигледно вроди со идејата како со разни манипулации и улични притисоци од власт да се смени ВМРО, и по цена на одличните економски резултати кои Владата ги покажуваше на макроекономски план и покрај микроекономските притисоци и потешкотии. Бидејќи малкумина се оние кои не се сеќаваат на барањето на Заев за виткање на кичмата и промена на името. Да заклучиме, перцепцијата на македонската политика во земјите од регионот е една, додека другата страна до денешен ден не можеше често да се слушне, освен преку перото на потписникот на овие редови, пишува хрватскиот портал Директно.