Македонија

Вевчанци започнаа иницијатива за враќање на смртната казна

Вевчанци започнаа иницијатива за враќање на смртната казна

Граѓанска иницијатива за враќање на смртната казна за извршени најтешки облици на кривични дела е започната во Општина Вевчани.

На синоќешната седница на Општината, а на предлог на градоначалникот била донесена одлука  тениското игралиште да се именува „Мате Ѓурчески“, а спортската сала „Владо Попески“.

„Мате и Владо беа пример за генерациите. Со овој чекор Вевчани им се оддолжува, ова е признание за нивниот придонес во афирмацијата на Вевчани на спортски, културен и општествен план.

Болката за нивната трагична и прерана смрт е голема и ненадомествлива. На овој начин Мате и Владо ќе останат запаметени од заедницата“, се вели во соопштението.