Магазин

„Вибер“ или „вајбер“: Лингвистите ја решија дилемата

„Вибер“ или „вајбер“: Лингвистите ја решија дилемата

Дилемата која ги мачи многу корисници на „паметни“ телефони е како правилно се изговара името на познатата апликација која многумина ја користат.

Лекторите велат: „Секако, вибер“.

Системот вибер го осмислиле Белоруси, и тие го изговараат „вибер“
Системот вибер го осмислиле Белоруси, и тие го изговараат „вибер“

Ако некој сака баш оригинал, би требало да знае дек системот вибер го осмислиле Белоруси, и тие го изговараат „вибер“. „Вајбер“ е англиски превод. Ние не велиме „вајбрира“, туку „вибрира“, вели лекторка за српски Блиц.

Сепак, дел од лингвистите сметаат дека не е неправилно да се изговара и „вибер“ и „вајбер“, но додаваат дека „вајбер“ преовладува.